W dniach 21-24 maja 2013r. dr Anna Jakubowicz oraz dr Monika Łęska miały okazję poprowadzić cykl wykładów z zakresu swojej dziedziny dydaktycznej na Universytecie Halic w Istambule w ramach wyjazdu Erasmus STA. Wyjazdy Erasmus STA (Staff Teaching Assignments) skierowane są do wykładowców zainteresowanych przeprowadzeniem zajęć dydaktycznych na zagranicznych uczelniach partnerskich. Poniżej relacja uczestniczek wyjazdu.
Stambuł
Tutaj ulice nigdy nie zasypiają, cały czas tętnią życiem. Może dlatego nie starcza czasu i zapału na sprzątanie, co niestety źle odbija się na wyglądzie miasta. To rzeczywiście inny świat niż Polska. Stambuł to miasto szczególnie nastawione na turystów, choć liczba przeróżnych knajpeczek obsługuje również tutejszych mieszkańców.
Szkolnictwo wyższe
W Turcji studiować można po ukończeniu szkoły średniej II stopnia. Uczelnie dzielą się na uniwersytety i wyższe szkoły techniczne. Tureckie uczelnie posiadają autonomię co do dydaktyki i badań.
Uniwersytety składają się z co najmniej kilku następujących jednostek:
Studia w Turcji są częściowo płatne, tzn. roczną wysokość opłat, którą ustala Rada Szkolnictwa Wyższego, uwzględniając czas trwania studiów na wybranym kierunku i charakter danej uczelni. Ale co najmniej 50% opłat za każdego studenta pokrywa państwo.
W Turcji tytuł licencjata przyznaje się po ukończeniu z pozytywnym wynikiem 4-letnich studiów uniwersyteckich w pełnym wymiarze. Z kolei tytuł magistra przyznaje się po ukończeniu z pozytywnym wynikiem kolejnych dwóch lat studiów uniwersyteckich w pełnym wymiarze (lub 1,5 roku w przypadku programów magisterskich, które nie wymagają napisania pracy).
Smaki Turcji
Jest to kuchnia, która potrafi zaskoczyć. Kuchnia turecka korzysta z dużej ilości świeżych produktów, ryb, mięs, warzyw i owoców. Turcja to kraj pachnący przyprawami, słodka baklawą czy turecka herbatą. Turcja to także znany nam kebab – symbol Turcji.