W dniu 22 maja b/r studenci kierunku Rolnictwo Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej wraz z opiekunami dr inż. Alicją Baranowską i dr hab. Markiem Gugałą, uczestniczyli w zajęciach terenowych w Centralnym Ośrodku Badań Odmian Roślin Uprawnych w Ciciborze Dużym.
Celem zajęć terenowych, było zapoznanie z działalnością Ośrodka, pracami badawczymi i wynikami prowadzonych przez COBORU doświadczeń. Wyniki prowadzonych przez Ośrodek badań i doświadczeń służą do rejestrowania nowych odmian roślin uprawnych. Prace badawcze dotyczą wybranych odmian roślin uprawnych i zmierzają w kierunku poprawy ich właściwości użytkowych. Dobrze dobrane odmiany roślin to większy plon, racjonalizacja nawożenia, zabiegów ochronnych oraz wpływ na ograniczenie kosztów produkcji.Pracownicy, którzy oprowadzali nas po Ośrodku i kolekcjach roślin uprawnych, w bardzo interesujący sposób przedstawili nam zakres prowadzonych badań i efekty prac badawczych.
Odmiany podlegające badaniom w COBORU to, m.in.:
pszenica zwyczajna ozima, pszenica zwyczajna jara, jęczmień ozimy, jęczmień jary, pszenżyto ozime, pszenżyto jare, żyto ozime, rzepak ozimy, groch siewny, ziemniak.
Prowadzone doświadczenia nad roślinami uprawnymi uwzględniają klimat, warunki środowiskowe i glebowe naszego województwa i stanowią podstawę do opracowania listy odmian zalecanych (LOZ) do produkcji i uprawy w województwie lubelskim. Warunkiem wpisania odmiany na listę odmian zalecanych, jest odpowiednia liczba doświadczeń (co najmniej trzech) przez okres dwóch sezonów wegetacyjnych.Każda roślina uprawna, podlegająca doświadczeniom COBORU w Ciciborze Dużym, posiada oddzielną, bardzo szczegółową dokumentację badań, która uwzględnia odporność na choroby, warunki atmosferyczne, wyleganie, wydajność z kłosa, terminy kłoszenia, zawartość białka oraz ilość glutenu.
Uważamy, że zajęcia były prowadzone w sposób bardzo profesjonalny przez pracowników COBORU i przebiegały w bardzo miłej, naukowej atmosferze. Wiedza zdobyta podczas zajęć terenowych wzbogaciła nasze wiadomości o aspekt praktyczny i utrwaliła naszą wiedzę zdobytą na Uczelni.
Autorami artykułu i zamieszczonych zdjęć są:
Karolina Strachocka i Magdalena Kurowska, studentki III roku Rolnictwa