Ogromną popularnością cieszyła się analiza składu ciała. Badanie obejmowało nie tylko pomiar masy ciała i wzrostu, ale także zawartości tkanki tłuszczowej, masy mięśni, masy kostnej oraz wieku metabolicznego. Kompleksowa analiza i interpretacja otrzymanych wyników okazały się dużą atrakcją dla przybyłych gości.
Studenci dietetyki zorganizowali konkurs z wiedzy na temat żywności i żywienia, w którym można było wygrać książkę z przepisami Beaty Pawlikowskiej.
W Dniu Otwartym uczestniczyli również nauczyciele Zakładu Dietetyki. Magister Agnieszka Panasiuk poprowadziła wykład otwarty pt. „Dietetyk i jego rola zawodowa", w którym przybliżyła aspekty pracy dietetyka oraz opowiedziała jak kształcenie na naszym kierunku przygotowuje absolwentów dietetyki do podjęcia w przyszłości pracy zawodowej. Profesor Iwona Mystkowska przygotowała zajęcia laboratoryjne pt. „Czym jest pH w produktach spożywczych?", podczas których maturzyści badali odczyn pH wybranych produktów.