You have downloaded this file 0 times in the last 24 hours, limit is 0.
Your file downloads total 0 in the last 24 hours, limit is 0.

04 Probiotyki jako doskonały współczesny czynnik modulujący aktywność układu odpornościowego Pobierz

Opis:

Streszczenie: W raporcie WHO z 1994 roku uznano fakt wzrastającej oporność bakterii na stosowane antybiotyki, za ważny problem zdrowia publicznego. Od tego czasu wzmożono wysiłki zmierzające do zapobiegania chorobom poprzez wzmacniania naturalnych sił odpornościowych organizmu, wskazując m.in. na zwiększeniu efektywności szczepionek i wykorzystanie zjawiska interakcji bakteryjnej (microbial interferencje treatment, MIT). Zaowocowało to wprowadzeniem na rynek produktów spożywczych o pożądanym działaniu zdrowotnym, zwanych żywnością funkcjonalną (functional food) do której należą żywe kultury bakterii jelitowych (probiotyki). Probiotyki nie tylko sprzyjają prawidłowemu rozwojowi organizmu, ale także ułatwiają zwiększenie wydolności psychofizycznej, zmniejszają podatność na stres, spowalniają procesy degeneracyjne organizmu oraz zapobiegają wystąpieniu niektórych schorzeń przewlekłych i infekcyjnych (immunonutrition).
Do drobnoustrojów o działaniu probiotycznym należą przede wszystkim bakterie z rodzaju: Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus, Lactococcus, Streptococcus, Bifidus oraz drożdżaki Saccharomyces boulardii będące składnikiem preparatów farmaceutycznych, suplementów diety lub produktów fermentowanych.
Słowa kluczowe: probiotyki, żywność funkcjonalna, Lactobacillus, Saccharomyces boulardii pałeczka kwasu mlekowego, oporność bakteryjna

Rozmiar:
314.0 KB
Autor:
Marek Tomaszewski
Wersja z dnia:
15.12.2011